Björnbär

Björnbär är blå eller rödsvarta i färgen och liknas vid hallon i storlek och utseende. Du kan hitta vilt växande Björnbärsbuskar i de södra och mellersta Sverige. Vill du plantera egna Björnbärsbuskar bör du göra det i närheten utav en vägg eller staket där busken får tillgång till att klättra. Skotten på busken blev förr omkring en meter långa och hade grova taggar. Men efter ett framgångsrikt förädlingsarbete kan man idag välja om man vill ha en taggig sort eller en tagglös sort.

Bäst är att plantera buskarna i ett lämpligt söderläge där den har tillgång till mycket sol. Det är viktigt för växtprocessen, men även för att bären ska hinna bli mogna och få en bra smak. Björnbär växer till skillnad från exempelvis hallonet bäst om jorden har ett högt pH-värde på över 7,0. Jorden den står i bör hålla vatten bra och vara mullrik. Tillför brunnet stallgödsel.

Björnbär kan planteras både på våren och under hösten. Före planteringen bör du dock med alla sorter sätta upp något buskarna kan klättra på när de växer. Det kan vara en vägg, ett staket eller liknande, se till att det är robust nog att hålla i takt med att busken växer.

Oftast mognar inte bären fören i september och oktober, men även här finns det andra tidigare sorter att välja på. Om du vill ha dina Björnbär tidigare kan du välja att plantera en sort där bären är mogna redan i augusti.

Om du planterar fler plantor än en bör avståndet mellan plantorna vara ett par meter. Avståndet till väggen bör ligga på en halv meter. Plantera inte din Björnbärsplanta för djupt ner i jorden. När den börjat växa kan skotten klippas ner så att plantan förgrenar sig bättre.

Var noga med att vattna plantan ordentligt och låt den aldrig torka ut. Du kan även täcka över marken och jorden, så att den håller sig fuktig och lucker. Detta hindra även ogräs att växa kring plantan. När din Björnbärsplanta växt ett slag kan du föröka den genom att lägga ner en utlöpare i jorden. Lägg därefter en sten på utskottet så den ligger på plats och täck över med lite jord. Den här avstickningen bör göras på våren. Nästkommande vår har det, om allt gått som det ska, bildats nya rötter. Du kan då skilja den från tidigare modersplanta och plantera om den.

Vanligtvis angrips Björnbär och hallon av samma skadedjur och sorter av sjukdomar. Håll exempelvis utkik efter små grå skalbaggar som klättrar på stammen. De kan nämligen vara så kallad hallonmask. Annat busken kan råka ut för är gråmögel och andra svampsjukdomar. För att undvika dessa kan det räcka med att inte plantorna hinner bli för täta innan du ansar dem.

Björnbären mognar olika och du plockar dem efterhand du ser att de är mogna.